Examens en Theorie

De tussentijdse toets (TTT) auto en motor

Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans met een tussentijdse toets aanzienlijk wordt vergroot. Het CBR raadt je aan de toets op ongeveer twee derde van de rijopleiding af te leggen. Zo kun je kennis maken met het rijexamen en weet je welke onderdelen je nog moet verbeteren voor het rijexamen.

De toets verloopt als een echt rijexamen waarbij je de opgedane kennis en vaardigheden tussentijds testen. Een examinator van het CBR beoordeelt hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Tijdens deze toets worden de examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens officiële exameneisen. Je instructeur rijdt ook mee. De toets duurt even lang als een echt examen: ongeveer 55 minuten.

  • Na afloop van de toets krijg je advies over de onderdelen waar je nog aan moet werken.
  • De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt met de toets bij veel kandidaten weggenomen. Bovendien is het soms mogelijk je examen af te leggen bij dezelfde examinator die ook je TTT heeft afgenomen.
  • Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel ‘bijzondere manoeuvres’ op het eerstvolgende praktijkexamen.

Het examen voertuigbeheersing AVB (motor)

Voor het behalen van het motorrijbewijs doe je 2 examens. Het eerste examen (AVB) leg je af in Venlo- Susteren of Eindhoven. Tijdens dit examen krijg je de opdracht om 7 van de 12 oefeningen uit te voeren.  De duur van dit examen is ongeveer 20 min.

Het rijexamen auto en AVD examen motor

Het rijexamen verloopt niet anders dan de TTT. Ook deze wordt in omgeving Weert gereden. Je rijdt een route, voert handelingen uit en verneemt daarna direct of je geslaagd bent.

Het gehele examen duurt ongeveer 55 minuten, waarvan de rit ongeveer 35-40 minuten. Voor personen met faalangst is er een speciaal rijexamen.  Dit verloopt iets anders en duurt in totaal langer dan het reguliere examen. De autorit is echter ook 35-40 minuten.

Onderstaande zaken dien je mee te nemen naar het examen. Ik herinner jou hier natuurlijk voorafgaand het examen ook nog aan:

  • Oproepkaart (heeft de autorijschool)
  • Identiteitskaart (die op de dag van het examen nog geldig is!!)

Theorie

Voor het aanvragen van je rijexamen is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van je theoriecertificaat. Om een theorie-examen aan te vragen ga je naar www.cbr.nl . De aanvraag  doe je met behulp van je DigiD

Theorie is een essentieel onderdeel voor je rijopleiding. Het oefenen voor het theorie-examen is nog nooit zo leuk en leerzaam geweest met de diverse digitale lespakketten die ik je kan aanbieden!

Ik maak ook gebruik van iTheorie.

Klik hier om in te loggen op iTheorie

Meer informatie is te vinden op de website iTheorie > Theorie leren